Doradztwo
Biznesplan i analiza rynku
Każde przedsięwzięcie musi być poparte rzeczowym i dokładnym biznesplanem, który ma zawierać odpowiedzi na podstawowe pytania: jaki biznes chcemy zbudować, jak to zrobić, jakie nakłady finansowe trzeba będzie ponieść, aby zrealizować cel i kiedy możemy spodziewać się zwrotu z inwestycji. Naszym celem jest minimalizacja kosztów na każdym etapie procesu inwestycyjnego.
Wszystko zaczyna się od pomysłu. Klient może zwrócić się do nas z wstępnym zarysem koncepcji lokalu, jaki chciałby otworzyć, albo jedynie zadeklarować chęć posiadania restauracji. Resztą zajmiemy się my:
- opracujemy koncepcję, przygotujemy szczegółowy biznesplan z symulacją różnych sytuacji w działalności obiektu gastronomicznego,
- stworzymy dokładny kosztorys oraz harmonogram prac
- przeprowadzimy rozpoznanie rynku pod kątem najlepszych lokalizacji dla przyjętego rodzaju działalności
- sprawdzimy jakie jest otoczenie rynkowe i konkurencja dla przyszłego lokalu
- przeprowadzimy analizę rynku, które pomogą podjąć decyzję dotyczącą lokalizacji i poziomu cen
- zajmiemy się oceną możliwości wykorzystania lokalu pod gastronomię
- przeanalizujemy atuty i zagrożenia danej lokalizacji pod kątem opłacalności prowadzenia biznesu (możliwość uzyskania koncesji na alkohol, planowane prace budowlane i modernizacyjne w budynku i okolicy, nastawienie lokalnej społeczności do planowanego biznesu itd.)
- zajmiemy się oceną możliwości rozbudowy technicznej lokalu (pod kątem wentylacji, klimatyzacji, przyłączenia do sieci energetycznej, przyłączenia do sieci gazowej)